HR IT
MAPA SITEA | Velicina fonta Velicina fonta
These pages use Flash technology. This message pop-up means that Flash Player is not installed on your computer. Get Adobe Flash Player for free at Adobe.com.
O RovinjuO RovinjuInformacije za građaneGospodarstvoGradska administracijaE-uslugeManifestacijeKontakt
Pučko
Gradska knjižnica
Gradska knjižnica – Biblioteca civica
“Matija Vlačić Ilirik”


Manifestacije

<< Kalendar manifestacija

Petak, 1.6.2012 - 2.6.2012 - Rovinj, Multimedijalni centar
5. ROVINJ PHOTO DAYS

5. ROVINJ PHOTO DAYS

Održan peti festival fotografije Rovinj –Photodays

MEĐU LAUREATIMA VIRGILIO GIURICIN I DALIBOR TALAJIĆ

Ovog vikenda, od 1. do 3. lipnja, Rovinj je ponovo živio u znaku fotografije i bio najslikaniji grad u regiji. U organizaciji riječkog Astoria centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Maistre, Grada Rovinja i Turističke zajednice održan je peti festival suvremenog foto stvaralaštva «Rovinj Photodays». Međunarodnu smotru majstora fotografije u petak je otvorila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, a sudionike je u ime Grada pozdravio gradonačelnik Giovanni Sponza, istaknuvši pri tome da nije čudno što je Rovinj domaćin ovakvog festivala jer je grad s dušom i jedan od najljepših na Mediteranu.

Dvodnevni program Photodaysa bio je ispunjen sa desetak izložbi fotografije u MMC-u, gdje su izložena djela finalista godišnjeg foto natječaja, na koji je pristiglo čak 8.500 fotografija domaćih i inozemnih autora. U crkvi sv. Tome postavljena je retrospektiva Mladena Tudora, ovogodišnjeg dobitnika Nagrade za životno djelo, u Zavičajnom muzeju su izložena djela šestorice autora pod nazivom «Između Amerike i Europe» te izložba «Globalna fotografija – istinite priče». U galeriji Adris izlažu modni fotografi, a duž  rive na velikim panoima posjetitelji su mogli uživati u reportažnoj fotografiji i «Mediteranskim esejima», posvećenim moru i priobalju.

Održane su i brojne stručne foto radionice, a u subotu navečer u hotelu Lone priređena je završna svečanost proglašenja pobjednika ovogodišnjeg natječaja i dodjela nagrada i priznanja. Po svemu sudeći, za fotografe je i ovaj puta najveći izazov bio portret, a na opće zadovoljstvo domaćina prvu nagradu žiri je dodijelio našem autoru Daliboru Talajiću za seriju portreta  snimljenih u Torontu. U kategoriji «arhitektura» godišnja nagrada pripala je Miri Stanić za ciklus «Život zgrada». U izboru pejzaža stručni žiri na čelu s Hrvojem Slovencem opredijelio se za fotografije rubnih dijelova grada koje je snimio Borko Vukosav. U kategoriji «moda» statuta «Okvir» i  novčana nagrada od 5.000 kuna otišli su u ruke dvojca Romano Decker i Dejan Kutić. Među autorima publikacija najuspješnija je bila Puljanka Sara Perović, dok je u primijenjenoj fotografiji najoriginalniji bio  Mario Topić sa serijom «Svakodnevnica u istospolonoj zajednici». Za «akt-tijelo» godišnju nagradu primila je Isabella Bubola iz Ližnjana, a za umjetnički koncept Puljanin Hassan Abdelghani. U kategoriji «mladi autori» posebna nagrada otišla je Petru Mrši, Siniši Glogoškom i Tjaši Kalkan. Svi nagrađeni radovi bit će pohranjeni u fundusu Galerije za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Uz Nagradu za životno djelo, koja je pripala Mladenu Tudoru, posebno priznanje primio je internacionalni majstor  fotografije Virgilio Giuricin za svoj dugogodišnji rad na polju fotoumjetnosti.

Proglašenje pobjednika i uručenje nagrada i priznanja popratio je i nastup riječkog zbora «Josip Kaplan», pobjednika prvog natjecanja zborova u Hrvatskoj

Ako ste propustili «Photodayse», izložbe ćete moći razgledati do 8. lipnja.
Najava:

5. ROVINJ PHOTO DAYS

Izložba finalista i nominiranih fotografija, službeno otvorenje festivala i press konferencija. Organizatori će i ove godine prirediti preko 15 izložbi koje uključuju radove svjetskih majstora fotografije, brojna zanimljiva predavanja, radionice i organizirana druženja te različite fotografske izazove.

Organizator: Astoria centar Rijeka,

Generalni pokrovitelj: Maistra d.d. Rovinj / Vrsar,

Supokrovitelj: Turistička zajednica Rovinj,

Pokrovitelji: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gant,

Ekskluzivni medijski pokrovitelji: Jutarnji list, Gloria

Radno vrijeme: od 18:00 do 21:00 h Izložba ostaje otvorena do 08.06.2012.

www.photodays-rovinj.comKomentari

Ime i prezime:

E-mail:

Sadržaj komentara:


Pravilno unesite kod u polje:


Napomena: komentar prije prikaza mora biti odobren od strane administratora

Nema upisanih komentara
Copyright 1998 - 2007 Grad Rovinj-Rovigno - Città di Rovinj-Rovigno. Sva prava pridržana. Powered by: Metronet, web development: cel ART & ARS design.