HR IT
MAPA SITEA | Velicina fonta Velicina fonta
These pages use Flash technology. This message pop-up means that Flash Player is not installed on your computer. Get Adobe Flash Player for free at Adobe.com.
O RovinjuO RovinjuInformacije za građaneGospodarstvoGradska administracijaE-uslugeManifestacijeKontakt
Pučko
Gradska knjižnica
Gradska knjižnica – Biblioteca civica
“Matija Vlačić Ilirik”


Rovinjski kalendari

10 godina izlaženja (1999. - 2009.)

Kulturni projekt Rovinjski kalendari pokrenut je 1999. godine, u samo predvečerje novoga milenija, s vremenom je postao iznimno popularan i uspješan. Te je godine objavljen prvi kalendar za 2000. godinu pod naslovom Rubini Imago, realiziran pod pokroviteljstvom Grada Rovinja i tiskan u suradnji sa Zavičajnom nakladom “Žakan Juri” iz Pule. Kalendar je već tim prvim izdanjem dobio vrlo decentan i željeni povijesno-kulturni štih s antologijskim rovinjskim ikonografskim sadržajima, te se od tada svake godine u predbožićno vrijeme dostavljao na kućne adrese svih rovinjskih obitelji.

Adria

Stranice prvoga kalendara za 2000. Rubini Imago bile su oslikane (kao što se vidi i iz njegovog naslova), najljepšim povijesnim vedutama našega grada od 14. do 19. stoljeća. Projekt je odmah postigao zapažen uspjeh, a taj kalendar, koji je javnosti predstavljen 19. prosinca 1999. u kavani “Piazza” hotela “Adriatic” izložbom njegovih 13 ilustriranih listova, odmah je u potpunosti podijeljen do posljednjeg primjerka.

S realizacijom kulturološkog projekta Rovinjskih kalendara (nadalje stalno tiskanih na 14 ilustriranih stranica) nastavilo se i u narednom razdoblju, tako da je u proteklih deset godina, uvijek uz pokroviteljstvo Grada Rovinja i u suradnji s navedenim nakladnikom, kalendar redovito objavljivan, predstavljan Rovinjcima i široj javnosti i razdjeljivan na kućne adrese uoči božićnih i novogodišnjih blagdana.

U nekoliko je navrata projekt ostvaren i u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rovinja, Gradskim muzejem, s Centrom za povijesna istraživanja i povremeno s drugim rovinjskim i inozemnim ustanovama i udrugama. Urednička briga u tom je razdoblju povjerena Aldu Klimanu i Marinu Budicinu, a u prikupljanju i odabiru jedinstvenih i dotad nepoznatih ikonografskih priloga sudjelovali su i mnogi građani Rovinja. Serija Rovinjskih kalendara naišla je na lijep prijem i u inozemstvu, osobito među Rovinjcima koji tamo žive.

Tijekom 10 godina izlaženja, u razdoblju od prosinca 1999. do prosinca 2008., objavljeni su sljedeći rovinjski novogodišnji kalendari:

  • 2000: Rubini Imago. Anno Domini 2000

U seriji Rovinjskih kalendara reproducirane su fotografije i slike mnogih poznatih, manje poznatih i nepoznatih autora, a velik je broj i onih ilustracija koje potječu iz raznih rovinjskih službenih i privatnih zbirki. U kalendaru za 2009. godinu, pak, predstavljene su isključivo fotografije Dalibora Talajića.

Nakon dostignutog visokog jubileja prvog desetljeća, ova se impozantna ikonografska galerija koja sadrži gotovo 200 reprezentativnih rovinjskih motiva sada stavlja na mrežu, kako bi se posjetiteljima internetskih stranica Grada Rovinja omogućio izravan i brz pregled svih deset godišta Rovinjskih kalendara, kao i uživanje u ljepoti slika i otkrivanje njihovih povijesnih, kulturnih i umjetničko-ikonografskih vrijednosti.

Copyright 1998 - 2007 Grad Rovinj-Rovigno - Città di Rovinj-Rovigno. Sva prava pridržana. Powered by: Metronet, web development: cel ART & ARS design.